tiistai 29. toukokuuta 2018

Kirkasta tuli!

Olen tässä viimeisen viikon aikana pessyt hissukseen meidän huushollin ikkunoita. Aikaisempina vuosina olen jättänyt pesun suosiolla lähemmäs juhannusta. Olen pessyt ne vasta, kun siitepölykausi on ollut kokonaan ohi. Nyt kun kesä on selvästi aikaisemmassa oli pakko ryhdistäytyä tässäkin hommassa aikaisemmin. Pestään ne sitten vaikka myöhemmin uudestaan, mutta vain ulkopuolelta!

Meillä on 80-luvun alkupuolella rakennettu rivari ja edelleen alkuperäiset ikkunat. Aina keväisin alan miettimään josko maalaisin nuo ikkunanpuitteet valkoisiksi, mutta vielä on ollut niin paljon muuta hommaa, että en ole viitsinyt. Ikkunatkin tulee jossain vaiheessa kokonaan uusittavaksi niin ehkä se on vaan turhaa työtä ja rahan tuhlausta. Toisaalta tuo puun väri antaa myös mukavaa lämpöä meidän muuten niin valko-mustaan sisustukseen.


Ikkunoita ei ole yhteensä kuin kuusi, mutta lisäksi on parvekkeen ja terassin ovet sekä pienet tuuletusikkunat. Kaikissa ikkunoissa on myös kuusi erillistä pintaa pestävänä. Sisäikkunat ovat kiinni toisissaan tuommoisilla klipsuilla ja ne jos mitkä on ärsyttävät. Ikinä ne ei toimi ja saa väkivalloin niitä irrotella. Joten kyllä tuossa minusta hommaa on ihan tarpeeksi.

En tiedä, mikä on se oikea tapa pestä ikkunoita. Montako vesisankoa pitää olla? Pitääkö lopuksi kiillottaa sanomalehdellä? Minkälainen lasta on paras vai kannattaako käyttää lastaa ollenkaan? Mikä on sinun hyväksi havaittu keino.


Tällä kertaa halusin kokeilla joka paikassa hehkutettua pyykkietikkaa ikkunanpesussa. Se, mikä pyykkietikasta tekee niin hyvän on puhtaasti sen käytännöllisyys. Sitä voi käyttää siivouksessa laimennettuna kaikille kodin pinnoille ja semmoisenaan huuhteluaineena pyykinpesussa. Olin itse hieman skeptinen aluksi, mutta pyykinpesussa se on kyllä ihan ehdoton. Pyykki tuoksuu hyvälle, puhtaalle ja raikkaalle, värit pysyvät kirkkaina, joten vaatteille tulee pidempi käyttöikä. Sitä voi käyttää kaikille tekstiileille, myös urheiluvaatteille. Itse ainakin huomasin, että treenivaatteista katosi hienhaju, joka ei entisillä aineilla hävinnyt. Tumma pyykki on meillä haissut tosi pahalle, mutta nyt nekin ovat raikkaan tuoksuisia. Märkänä etikan haju on vahvempi, mutta pyykin kuivuttua, jäljellä on vain hyvä tuoksu. Pyykkietikka puhdistaa samalla myös pyykkikonetta pesuainejäämistä. Suihkepulloon tein seoksen vedestä ja pyykkietikasta, jolla olen nyt pyyhkinyt pölyjä pinnoilta sekä käyttänyt myös ihan lattiapesussa. Mahtavaa, kun ei tarvitse ostaa monia puteleita eri pesuaineita vaan selviää yhdellä pullolla. Sekin vähentää maapallon muovikuormaa.

Laitoin yhteen vesisankolliseen kaksi korkillista pyykkietikkaa eli noin 0,5 dl. Laiskuuttani pesin ikkunat vain etikkavedellä ja kuivasin lastalla. Kirkasta tuli!


Ikkunanpesun yhteydessä vaihdoin olohuoneeseen ja keittiöön hieman kesäisemmät verhot. Keittiö sai Marimekon Räsymatto-kapan keltaisena ja olohuoneeseen laitoin jo useamman vuoden vanhat Ikean valmisverhot, jotka ovat sopivan kevyet ja kesäiset.




Onko teillä ollut käytössä pyykkietikka? Minä en siitä enää luovu! Ihan huippuainetta! Meidän purkki alkaa uhkaavasti loppua, joten pitäisikin tarkistaa mistä Rovaniemeltä tuota ihmeainetta saa.

Mitähän sitä siivoaisi seuraavaksi?!
Terkuin,
Mari






2 kommenttia:

  1. Anonyymi5/29/2018

    Kiitos. Hyvä kuulla pyykkietikasta . Kun on noita treenivaatteita��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ainakin kaikki pyykit on raikastuneet pyykkietikan myötä. Nyt pitäisi päästä eroon kaapin päällä olevasta huuhteluaineputelista!

      Poista