tiistai 8. toukokuuta 2018

Meidän kodin kierrätyskeskus

Viime aikoina on paljon uutisoitu siitä, että maapallo suoraan sanottuna hukkuu omaan roskaansa. Tyynenmeren jätelautta olisikin suurempi kuin mitä on luultu. Tämä pistää väkisinkin pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistä sekä kierrättämistä.

Pienten ja vähän vanhempien asuntojen ongelmana on, että keittiöstä ei tahdo löytyä tilaa kierrätysastioille. Kodinhoitohuonetta ei meilläkään ole, jonne voisi huoletta dumpata roskapussit. Voi olla, että hyvällä tuurilla keittiöstä löytyy astiat vain seka- ja biojätteelle. No, meillä on kolme astiaa. Nuo kaksi edellä mainittua sekä yksi astia, johon menee pattereita, lamppuja ym.

Tällä hetkellä kierrätämme sekajätteen, onko se nyt sitä polttokelpoista jätettä, biojätteen, muovit, kartongit, lehdet, pullot, metallit, lasit sekä ei-poltettavan jätteen. Luonnollisesti rikkinäiset vaatteet ym. tekstiilit viedään johonkin esimerkiksi vaatekauppaan, jossa ne kuljetetaan uusiokäyttöön. Myyminen ja ostaminen kirpputoreilta on meillä tuttua puuhaa. Tämähän näyttää siis paperilla aika hyvältä, eikös vain?

Tykkään kuitenkin, että kaikilla asioilla on omat paikkansa eikä kaapeista pursuile kamat syliin, kun avaa oven. Jokaisen perheenjäsenen on tiedettävä mitä laitetaan minnekin. Tällöin siivoaminen on helpompaa ja ihan yleinen järjestys säilyy paremmin. Tämän kierrätysongelman kanssa olen kuitenkin painiskellut jo jonkin aikaa. Tuntuu, että mikään ei toimi ja näytä hyvältä samaan aikaan.  

Roska-astioiden tyhjennyspäivä.

Aluksi meillä oli keittiön tason perässä pieni hyllykkö, jossa oli kaksi H&M:n huopakoria ja niiden sisällä kestokassit muoveja sekä kartonkia varten. Kassit tyhjennettiin noin kerran viikossa. Keittiön nurkassa oli lisäksi Ikean metallisanko lasi-ja metallipurkkeja varten ja sen päällä kauppakassi. Homma toimi, mutta olihan se niin epäsiistin näköinen. Siellä täällä olevat astiat ja pussukat eivät vaan innosta.


Sitten sain vinkin Ikean Trones kenkäkaapista, josta oli tehty toimiva kierrätyskeskus. Sisälle myydään Ikeassa juurikin tuonne sisälle sopivia kestokasseja, mutta meiltä löytyi jo valmiiksi muutama normaalia pienempi kestokassi, jotka ajoivat saman asian. Ylimpään laitettiin kartongit, keskimmäiseen muovit ja alimpaan saatiin pulloille paikka. Toimii hyvin, mutta ongelmana on tuo nelivedolla toimiva ihmisen alku. Kaappia ei saatu seinään kiinni, koska seinä on betonia ja alin laatikko alkoi olla liian kiinnostava. Vaarana oli, että kaappi vielä kaatuu jonkun päälle. Se sai siis väistyä.


Ikeasta löysin sitten tämän pienen penkin, jonka sisälle mahtuu hyvin kaksi pientä kestokassia sekä yksi paperikassi pattereille ym. ongelmajätteelle ja päälle valmis kauppakassi kestohedelmäpusseineen ja palautettavine pulloineen. Penkki toimii myös hyvänä varaistuimena ruokapöydän ympärillä. Näin sain myös jätevaunun kolmannen astian lasi-ja metallipurkeille, joten saatiin metallisanko keittiön nurkasta pois.


Kierrätysjärjestelmän paikka on oikeastaan pakko olla tuossa keittiön tason jatkeena. Muuten jätteet jäävät tiskipöydälle lojumaan odottaessaan jonnekin muualle viemistä. Nyt ne siirtyy aika nätisti suoraan huuhtelun ja kuivauksen jälkeen omaan pussiin. Ehkä tällä ratkaisulla mennään jonkin aikaa. Katsotaan miten lähtee toimimaan.

Miten teidän huushollissa on ratkaistu kierrättäminen?

Mukavia helatorstaivapaita!
Terkuin,
Mari
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti