torstai 31. toukokuuta 2018

Kotipitseria

Me syödään aika paljon pitsaa. Meille ei kuitenkaan kelpaa mikä tahansa pitsa. Itse tehty pitsa on parasta. Sen tietää myös lapset.

Joskus muinoin yritin hellua hurmata minun tekemälläni pitsalla, joka oli tehty hiivaleipäjauhoihin. Pohja oli paksu ja kumimainen, ketsuppia kastikkeena ja täytteitä enemmän kuin laki sallii. Hurmaaminen tapahtuikin toisinpäin, kun sain maistaa hellun tekemää pitsaa. Hiivaleipäjauhot lensi sen siliän tien roskiin eikä meillä kyseistä pitsapohjaa olla enää tehty.


Nykyään meillä avainasemassa pitsan teossa on tomaattikastike, pitkään kohotettu pohjataikina ja minimalistiset täytteet sekä tietenkin pitsakivi. Sähköuunissa ei lämpötila riitä todella hyvän pitsan aikaansaamiseksi, joten pitsakiven ja sähköuunin yhdistelmä kelpaa paistoon vielä tällä hetkellä. Kuulemma oikea pitsauuni (uuni.net) veisi tämänkin homman vielä ihan uudelle levelille ja se onkin meillä hankintalistalla.

Meidän pitsat eivät ole mitään kiireisen arki-illan pikaruokaa, vaan vaatii aikaa. Teko aloitetaan yleensä jo perjantaina, kun kaupasta tuodaan oikeanlaisia jauhoja. 00-jauhot sekä durumjauhot ovat meidän pitsoissa ”se juttu”. Lauantaiaamu alkaa pohjataikinan vaivaamisella. Taikinan tulee olla mahdollisimman sileää eikä sen saisi tarttua kovinkaan pahasti sormiin ennen kuin se jätetään loppupäiväksi kohoamaan huoneenlämpöön.

Iltapäivällä alkaa pitsojen tekeminen. Ensin valmistetaan tomaattikastike, jotta se ehtii hieman maustua. Kastikkeen voi myös keittää, mutta tomaatit menevät helposti kitkeriksi keitettäessä, joten pelkkä ainesten sekoittaminen riittää. Italialaiset kuulemma tykkää todella suolaisesta tomaattikastikkeesta, mutta meidän kotikokkimme ei laita ihan niin paljon suolaa vaan jopa vähän sokeria poistamaan tomaattien karvasta makua.

Taikina jaetaan osiin ja aloitellaan pohjan teko. Taikinaa pyöritellään ja levitellään käsissä sopivaan muotoon, jonka jälkeen se asetetaan kuumalle pitsakivelle. Näin pohjan kypsyminen alkaa jo tässä vaiheessa.


Pohjan päälle levitetään ohuesti tomaattikastiketta ja sen jälkeen muutamia täytteitä sekä mozzarellaraaste. Henkilökohtaiset lempparitäytteeni ovat kylmäsavulohi, katkarapu sekä kapris ja toisena heti perässä ilmakuivattu kinkku, salami ja kirsikkatomaatti. Lasten pitsoissa suosikkitäytteet ovat kinkku, ananas ja fetajuusto. Tuoretta basilikaa tietenkin uunista tulleen pitsan päälle ja ei muuta kuin ääntä kohti! Jopa maidottomana eli juustottomana pitsa toimii loistavasti!





Tuliko pitsan nälkä? Mulle ainakin! Nämä ovat ihan kotikokin aikaansaannoksia, mutta eivät yhtään sen vähempiarvoisempia kuin ammattikokin tekemät! Nämä vaan ovat aivan loistavan makuisia! Pohjan ja tomaattikastikkeen ohjeet löydät kirjasta Pizze; Saku Tuominen, Luca Platania. Jos testaat reseptejä, niin tule ihmeessä kertomaan mielipiteesi. Milloinkahan meillä olisi taas pitsapäivä?
 
Terkuin,
Mari

2 kommenttia:

  1. Anonyymi6/01/2018

    Mielenkiintoista pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehottomasti! Tähän pitsaan jää koukkuun! 😋 Mikään muu ei maistu enää yhtä hyvältä! ☺️

      Poista