lauantai 17. huhtikuuta 2021

Käytännöllisyys edellä

Olen esteetikko. Pidän kauniista esineistä ja siitä, että kaikki epämääräinen kodin sälä on piilossa. Lapsiperheessä ei vaan aina pysty kaikkea piilottamaan, jolloin joudun tekemään kompromissin omien aatteideni kanssa ja menemään käytännöllisyys edellä.

Olen kuullut sanonnan, että eteinen on kodin käyntikortti. Eteinen antaa vieraille ja ovella piipahtelijoille kuvan koko kodin tyylistä ja ajatuksen siitä, minkälaisia ihmisiä kodissa asuu. Viisihenkisessä perheessä, jossa harrastetaan paljon, pieni eteinen on kirosana. Koulu- ja tarhareput sekä aikuisten työlaukut, talvisin luistimet, hiihto- ja laskettelumonot, talvivaatteet ja viiden hengen monet kengät vievät tilaa aivan järkyttävän paljon. Puhumattakaan tästä kevään kura-ajasta, kun eteinen pursuilee sekä välikausivaatteista ja talvivaatteista. Vaikka osa tavaroista eivät ole jokapäiväisessä käytössä, niiden on oltava helposti saatavilla. 

Lastenhuoneesta meiltä vapautui Ikean Kallax-hyllykkö, jolle ei löytynyt paikkaa mistään muualta kuin eteisestä. Olen nähnyt paljon kuvia, jossa lapsille on järjestetty kotiin päiväkodista tuttu lokerikko omille ulkovaatteille. Tuunasin meidän Kallaxin kolmelle lapselle sopivaksi. Alhaalle jätin korin asusteita varten. Välistä otin pois muutaman välihyllyn, jolloin lokeroon tuli tilaa takeille ja haalareille. Jokaiselle lapselle kiinnitin kolmihaaraisen koukun omaan lokeroon. Käytössä olevat kengät voi nakata lokerikon alatasolle, johon liimasin palan kuramattoa suojaamaan lokerikon pintaa. 

Eihän tämä mikään kaunis ratkaisu ole, mutta muutaman kuukauden käytön jälkeen, voin sanoa, että on toimiva. Myös kolmevuotias on oppinut laittamaan omat asusteensa omaan lokeroonsa. Toki koukku on vielä hänelle turhan korkealla, joten aikuinen auttaa laittamaan haalarin koukkuun, mutta eskarilainen osaa jo hyvin laittaa omat kamppeensa omille paikoilleen ja hän myös löytää omat vaatteensa helpommin ulos lähtiessään.

Eteinen odottaa vielä pientä pintaremonttia. Seinät kaipaavat uutta maalipintaa, jonka jälkeen koko hyllykkö kiinnitetään seinään kunnolla kiinni. Halusin kuitenkin teille jo vilauttaa tätä loistavaa järjestämisideaa, josta kunnian saa some ja Pinterest. Näin ne asiat tuppaavat järjestymään, kun niille antaa hieman aikaa ja tutkii rauhassa mahdollisuuksia.

-Mari




3 kommenttia:

  1. Aivan ihana idea! Käytännöllinen ja siisti. Ehdottomasti tilanteen toteutan saman! :)

    VastaaPoista
  2. Meillä ainakin toimii hyvin! Vaikkei kaikki reput, kypärät ym. sovi omaan lokeroon, on ainakin suurin osa kamppeista oikeassa paikassa ja ennen kaikkea pois lattialta ja kulkuväyliltä. :)

    VastaaPoista
  3. Todella kätevä tuollainen hyllykkö-ratkaisu! Meilläkin on eteinen aina ihan kaaos täällä Kuopiossa. Tänä keväänä on isompi remontointi edessä niin samalla olisi tarkoitus myös järjestellä eteinen uusiksi ja lisätä sinne hyllytilaa.

    VastaaPoista