sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Porvoo - tuo historiaa huokuva pikkukaupunki

Kesälomamatkamme loppuhuipennus oli pieni visiitti ihanaan ja idylliseen Porvooseen. Kävimme haistelemassa tietysti vanhan kaupungin tunnelmaa. Rattailla köröttely mukulakivillä ei mitään herkkua ollut, mutta eipä se matkustajaa haitannut. Uni maistui.






Aloitimme kaupunkiin tutustumisen käymällä syömässä. Löysimmekin heti mukavan terassin Brasserie L’amourin takaa. Menu oli sopivan lyhyt, joten ruokavalinnat tehtiin nopeasti. Oli mukavaa huomata, kuinka hienosti erityisruokavaliot otettiin vastaan. Ruoka oli hyvää, maukasta ja riittoisaa. Lasten pitsoilla oli nimittäin kokoa!


Rankat sadekuurot haittasivat kaupunkiin tutustumista, mutta onneksi kahviloita riitti sadesuojaksi kaikille turisteille. Päätimme pistäytyä suositeltuun Cafe Helmeen.  




Kahvit tarjoiltiin reilunkokoisista aidoista kahvikupeista tasseineen ja kakkuvalikoimasta löytyi vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Tarjolla olisi ollut myös vegaanista kakkua, joka on harvinaisuus, mutta valitettavasti kakkuun oli laitettu pähkinää niin se jäi kokeilematta. Kolmen kaverin piparminttu-suklaajäätelö sai kelvata minulle ja olipa se vain hyvää! Mahtavaa, kun kahviloissa aletaan vihdoin heräämään myös vegaanisiin tuotteisiin!


Takapihalla oleva viehättävä terassi olisi ollut ihana paikka kahvin nautiskeluun, mutta sadekuuro yllätti meidät ja jouduimme siirtymään sisälle. Kahvila huokui historiaa. Kuvat vuoden 1809 Porvoon valtiopäivistä pistivät miettimään historiaa ja sitä, kuinka historiallisessa paikassa juuri sillä hetkellä olimme.


Kahvilan yläkerrasta, Helmen Budoaarista, pystyy varaamaan kahdella huoneella ja kylpyhuoneella varustetun huoneiston. Olisipa vain ihanaa olla yötä 1700-luvulla rakennetussa talossa niiden kaikkien ihanien tavaroiden ja muistojen ympärillä. Mitä kaikkea ne seinät ovatkaan nähneet!


Porvoon vanha kaupunki on täynnä toinen toistaan ihanampia sisustuskauppoja, mutta valitettavasti useimpiin on hankala mennä rattaiden kanssa, joten moni ihana putiikki jäi katsastamatta. Lähdön hetkellä piipahdimme kuitenkin yhteen putiikkiin ja sieltä tarttui tytölle mukaan suloiset pistokkaat sekä minulle musta 5101 pumppupullo tiskiainetta.






Olen todella huono tekemään matkoilla ostoksia. Minulle tulee totaalinen runsaudenpula ja lamaannun kaikkien ihanien tavaroiden ja vaatteiden edessä. Seuraavalla reissulla aion kiertää ketjukaupat kaukaa ja lähteä etsimään kirppareita ja pieniä putiikkeja, joista voi löytää vaikka mitä ihanaa.




Paluumatkalla autolle oli pakko kiertää joen toista puolta, jolloin vanhan kaupungin ranta-aitat näkyvät selvästi. Kahviloiden terassit ja museot näyttäytyvät tästä kulmasta todella viehättäviltä.








Paljon jäi taas näkemättä. Seuraavalla kerralla on pakko muun muassa päästä Runebergin talolle! Seuraavaa Porvoon reissua siis odotellessa!


Terkuin,
Mari





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti