lauantai 16. marraskuuta 2019

Vaatekaapin siivous

Jossain vaiheessa syksyä törmäsin netissä termiin kapselivaatekaappi. Idea on pääpiirteissään siinä, että lajittelee omat vaatteensa käyttötarkoituksen mukaan. Jokaisessa kapselissa pitäisi olla vain sellaisia vaatteita, jotka sopivat keskenään yhteen. Tämä idea alkoi kiehtomaan minua, koska oma vaatekaappini on ajoittain totaalisen sekasorron vallassa ja sieltä mieluisien vaatteiden löytäminen on hankalaa. 

Lajittelin vaatteet neljään eri kapseliin: työ-/ paremmat arkivaatteet, kotivaatteet, urheiluvaatteet sekä kausivaatteet. Kausivaatteet sisältävät osaksi myös urheiluvaatteita, mutta tällä hetkellä tässä kapselissa on eniten kesävaatteita. Nämä vien varastolle säilöön ja keväällä tuon nämä vaatteet takaisin vaatekaappiin ja vien vastaavasti paksuimmat villapuserot, fleecet, villakerrastot ym. varastoon. Näin vaatekaappi ei pursuile sillä hetkellä käyttämättömiä vaatteita. 

Työni ei vaadi sen kummempia työvaatteita, mutta tykkään pukeutua töihin siististi. Muutamat farkut, paremmat legginssit, neuleet, villatakit, tunikat ja mekot kuuluvat tähän kapseliin. Kotikapselissa on haituvaisemmat legginssit ja jo vähän parhaat päivänsä nähneet paidat, collegehousut ja mekot. En kuitenkaan vielä halua näitä heittää kierrätykseen, joten ne kelpaavat vielä hyvin kotiin ja mökkireissuille. 

Tilaa vaatekaappiin sain pystyviikkaamalla osan vaatteista pieniin kestokasseihin. Siivouksen yhteydessä heitin myös tavoitefarkkuni ja mekot kierrätykseen. En halua, että ne olemassaolollaan muistuttavat minua jatkuvasti tekemättömistä treeneistä. Muistutuksia löytyy muualtakin, joten kaikki turha ja negatiivisen tunteen aiheuttama sai huutia. 

Vaatteiden kapselointi vaati konkreettisen karsimisen lisäksi myös ajatusmaailman muuttamista ja tiedostamista. Esimerkiksi ennen olen viikannut kaikki paidat yhteen kasaan, nyt minulla onkin kotipaitakasa sekä työpaitakasa. Vaatteita näissä kasoissa ei kuitenkaan ole yhteensä yhtään sen enempää kuin ennen, vaan nyt ne on paremmin hallittavissa, kun tiedän mitä missäkin kasassa on.

Nyt, kun vaatekaapissani on vain sellaisia vaatteita, joista tykkään ja jotka saavat minut hyvälle tuulelle, aamun lähdöt nopeutuvat. Minun ei tarvitse joka aamu penkoa kaappia ylösalaisin tai pukea ja riisua montaa eri asuvaihtoehtoa löytääkseni sille päivälle mieluisan asun. Myös reissuun pakkaaminen helpottuu. Oman tyylini hahmottaminen on myös helpompaa, kun näen melkein yhdellä silmäyksellä minkälaista vaatetta omistan. Jos jotain uutta vaatetta haluan jossain vaiheessa hankkia, niin nyt minun on helpompi muistaa mitä kaapista jo löytyy. Näin vältyn hutiostoksilta ja rahan tuhlaukselta. Tällä hetkellä ostoslistalla on mustat siistit housut sekä mekko, joka sopii melkeinpä tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Nyt vaatekaappini on siisti ja toimiva ja nyt jopa odotan, että pääsen omalle vaatekaapille valitsemaan päivän asua! 

-Mari








1 kommentti: