perjantai 22. toukokuuta 2020

Terassin muodonmuutos

Noin kymmenen vuotta sitten muutettiin tähän kotiin ja ensimmäinen remppakohde oli helppo päätös. Kauan omasta terassista ja pihasta haaveilleena sormet syyhysivät pihaa laittamaan, mutta sitä ennen piti rakentaa terassi. 


Terassi onkin meillä ollut kovassa käytössä kesäisin. Siellä syödään lämpiminä päivinä aamupalasta lähtien, otetaan aurinkoa, seurustellaan ja leikitään. Terassi on etelän puolella, joten aurinko paistaa siihen lähes koko päivän. Sadesuojana toimii yläkerran parveke. Toissa kesänä terassi olisi jo pitänyt öljytä uudelleen, mutta terassin viereen rakennetulla hiekkalaatikolla viihtynyt ja hiekkaa sinne tänne heittänyt taapero siirsi öljyämistä kahdella vuodella eteenpäin. Nyt se oli kuitenkin pakko tehdä. 


Olin kaihoisasti katsellut kuvia kauniista mustista ja tummanharmaista terasseista. Halusin meille myös sellaisen, mutta asiaa piti hieman tutkailla, koska punaruskeasta sävystä siirtyminen viileämpään sävyyn ei olisi ihan pikkujuttu. Piti tehdä huolelliset pohjatyöt jottei vanha sävy kuultaisi uuden sävyn alta. 


Vuokrasimme Cramolta puuhiontakoneen, jolla terassin hiominen oli suhteellisen helppoa. 12 m2 terassi hiottiin noin tunnissa. Ihan kaikkialta koneella ei saanut hiottua, kuten nurkat ja päätylaudoitus, joten käsikäyttöinen hiomakone oli myös tarpeen. Mutta koneella saatiin hyvin laudat puupinnalle. Tämän jälkeen terassi imuroitiin ja pestiin terassipesulla ja huuhdeltiin hyvin. Terassi kuivui onneksi aika nopeasti ja iltapäivällä isäihminen pääsi öljyämispuuhiin. 


Öljyksi valitsin loppujen lopuksi Tikkurilan Valtti Plus terassiöljyn mustana. Erikoispigmentoitu öljy imeytyy syvälle puuhun, mutta puu kuultaa sävyn alta kuitenkin kauniisti. Vesiohenteinen öljy on helppo levittää ja se myös kuivuu nopeasti. Sävyn kanssa olin harmaan ja mustan välillä, mutta tuumailin, että musta peittäisi pienet ruskean värijäämät paremmin kuin harmaa. Moni siellä saattaa kauhistella, että hullua valita lämpöä itseensä sitova väri aurinkoiselle terassille, mutta olen kuullut, että musta terassi ei itse asiassa ole yhtään sen kuumempi jaloille kuin ruskeakaan. Joten tällä tiedolla ja luulolla mennään. 


Otimme siveltimen sijaan öljyämiseen sienen jatkovarrella, jolla työ näytti sujuvan aika mutkattomasti. Välit ja päädyt piti öljytä pensselillä. Homma toimikin sienellä hyvin. Melkein samalla vedolla sai kaksi terassilautaa öljyttyä kerralla. Tämän jälkeen piti tarkastaa lautojen välit ja sitten sai kuivalla ja puhtaalla rätillä pyyhkiä ylimääräiset öljyt pois. Pyyhkiminen vaikutti siihen, kuinka tasainen lopputuloksesta tulisi. 


Tykkään kovasti lopputuloksesta ja tuntuma jalan alla on ihanan samettinen. Terassi öljyttiin eilen ja tänään pääsen sinne jo touhuamaan ja sisustelemaan. Katsotaan mitä minä sinne keksin! Jotain ajatuksen tynkää minulla jo on, mutta siitä myöhemmin lisää! 


Mukavaa viikonloppua kaikille! 

-Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti