torstai 7. maaliskuuta 2019

Rehellistä puhetta hiihdosta

Talvilomaviikoilla on aurinkoinen sää suosinut ulkoilijoita. Sosiaalinen media on täyttynyt kuvista, joissa ihmiset ovat hiihtämässä, laskettelemassa, kävelemässä, pulkkailemassa tai kelkkailemassa. Kyllähän minunkin piti käydä ulkoiluttamassa omia hiihtosuksia ja taas jälleen kerran muistin miksi tykkään alamäkihiihdosta eli laskettelusta enemmän.




Muistan, kun yläasteen liikunnanopettajani sanoi, että hiihto ja uinti ovat ainoat kokonaisvaltaiset liikuntamuodot, jossa koko keho tekee yhtä aikaa töitä. Hän myös sanoi, että juostessa ei pakarat saa höllyä. Jos höllyämistä tapahtuu, silloin pakaroissa on muutakin kuin lihasta. No, tämän kokonaisvaltaisuuden kyllä huomasin taas, kun lähdin talven ensimmäiselle kunnon hiihtolenkille.


Aurinko paistoi eikä pakkastakaan ollut kuin joku viitisen astetta. Hyvällä itseluottamuksella lähdin matkaan, kunnes ensimmäisen 100 metrin aikana muistin sen, että inhoan hiihtoa. Inhoan hiihtoa siksi, kun se ei vaan onnistu minulta. Tajuan joka ikinen kerta, kun lähden hiihtämään, että minulla on surkea kunto, tekniikka pettää, ylämäessä vauhti lopahtaa täysin ja meno muuttuu suksilla kävelyksi. Poweria ei löydy käsistä, keskivartalosta eikä jaloista.




Lapsena ja nuorena pidin kyllä hiihdosta. Paras kaverini oli kova hiihtämään ja hänen kanssaan käytiin iltaisin hiihtämässä. Ala-asteella välituntisin kierrettiin koulun lähellä olevaa 1,5 kilometrin lenkkiä hiki hatussa. Osallistuin myös aina koulun hiihtokisoihin. Yleensä olin sijoilla 2-4 ja kerran jopa kilpailin koulujenvälisissäkin hiihtokisoissa. Se oli kyllä erehdys, nimittäin en niin kova hiihtäjä oikeasti ollut.


Parhaimmillaan nykyään hiihto on silloin, kun on +5 lämmintä, aurinko paistaa, määränpäänä on laavu ja nuotiolla paistettu makkara. Kyllähän hiihto myös kuntoilumuotona on hyvä, tässä olen samaa mieltä liikunnanopettajani kanssa, sekä saahan siinä samalla mukavasti raitista ilmaa. Joten pienelläkin hiihtolenkillä käyminen on enemmänkin plussan puolella.




Miksi sitten pitää hiihtää, jos siitä ei oikeastaan edes pidä? Eikö nyt jokaisen suomalaisen pidä hiihtää tai ainakin keski-ikäisten? Sehän on vähän kuin meidän kansallisurheilulajimme pesäpallon rinnalla. Onhan toki muitakin urheilumuotoja, mutta ehkä hiihdon kansallinen innostus pohjautuu sinne ennen vanhaan-ajalle, jossa kouluunkin kuljettiin talvella hiihtäen. Tuskin silloin keneltäkään on kysytty tykkäätkö hiihtää. Nykyään hiihto jakaa reilusti mielipiteitä.




Mielipiteiden jakautuminen puolesta ja vastaan hiihdon osalta pohjautuukin monesti kouluiän kokemuksiin. Asiaa on itse asiassa tutkittukin. Kouluiässä yksi negatiivisemmista koulumuistoista koululiikunnan osalta pohjautuu juurikin hiihtoon. On koettu, että hiihtotunnit ovat olleet tylsiä ja pelkän matkan hiihtämistä, hiihtovälineidän raahaaminen on koettu hankalana sekä välineiden huonous tai epäsopivuus on vaikuttanut kokemukseen myös lannistavana.


Toisaalta aikuisiässä moni on kokenut hiihdon suhteen valaistumisen. On panostettu välineisiin ja hiihdetään silloin, kun olosuhteet ovat suotuisat. Ehkä minunkin pitäisi panostaa jälleen välineisiin ja ostaa sukset, joilla voisi hiihtää metsässä omassa rauhassa eikä yli-innokkaiden ”hiihtoniilojen” seassa. Koska koen kuitenkin, että hiihto kuntoilumuotona on tehokas, halpa, helppo ja nopea toteuttaa. Ehkäpä se hiihtokuntokin siitä kohentuisi kun vaan hiihtäisi useammin.




Minkälaisia kokemuksia sinulla on hiihdosta? Tykkäätkö hiihtää vai onko se sinulle ehdoton ei? Katsotaan mihin tämä minun hiihtokunto tästä kehittyy vai lopetanko tälle vuodelle heti alkuunsa.


Terkuin,

Mari

1 kommentti:

  1. Anonyymi3/07/2019

    Haha Mari, tää oli hauska! Uskon, että negatiivisia koulukokemuksia hiihdosta löytyy monilta! Muistan itekin että koulussa hiihtotunnit oli matkahiihtoa. Ite olen onneksi aina silti pitänyt hiihdosta ja välineet on olleet kunnossa, kiitos vanhempien. Edelleen pidän hiihdosta ja paljon. Enemmän luistelusta kuin perinteisestä, koska se on niin paljon kiinni voitelun onnistumisesta. Jos lipsuu niin lipsuu ja koko lenkki on ihan pilalla. Seuraavaksi aion ostaa karvapohjasukset! Hiihto on mahtava liikuntamuoto ja todella kokonaisvaltainen. Lenkin jälkeen olo on ihan mahtava! Mutta mun mielestä jokainen harrastaa ja liikkuu siten minkä kokee ite mielekkääksi. Pääasia että liikkuu :) t. Piia T.

    VastaaPoista