sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Sunnuntai on leipomispäivä

Arjen alettua sunnuntaista on tullut todellinen lekottelupäivä. Aamulla lapsetkin hilluvat yökkäreissä puolille päivin ja syövät aamiaistakin useaan otteeseen lastenohjelmia katsoen. Koska vapaata aikaa tuntuu sunnuntaisin olevan huomattavasti enemmän kuin lauantaina, olen muutamana sunnuntaina innostunut leipomaan. 

En ole todellakaan hyvä leipuri, mutta marjapiirakat, pullat, sämpylät ja pataleipä uppoaa meidän perheessä hyvin. Parasta onkin saada aamu- tai iltapalalle tuoretta leipää. 

Yksi perheen suosikkileipä on pataleipä. Pataleipä valmistetaan edellisenä iltana ja jätetään yöksi kohoamaan. Aamulla leipä leivotaan, kohotetaan vielä kertaalleen ja paistetaan kuumassa padassa. Pataleipä valmistuu nopeasti aamulla, mutta vaatii pitkän kohotuksen.



Kuvassa olevat sämpylät valmistuivat sunnuntaipäivän aikana ruokaa odotellessa, joten niitä päästiin maistelemaan iltapalalla. Ja hyvin kävi kaupaksi. 


Molempien leipien hyvänä puolena on, että jauhoina voi käyttää mitä kulloinkin kaapista löytyy. Monesti laitan osan vehnäjauhoja ja osan joko rouheisia sämpyläjauhoja tai esimerkiksi hiivaleipäjauhoja. Päälle voi ripotella vaikka seesaminsiemeniä. 

Herkullista sunnuntai-illan jatkoa kaikille!
-Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti