sunnuntai 23. elokuuta 2020

Mielikuvitusmatka Tuusulan asuntomessuille

 Olen käynyt vuonna 2001 asuntomessuilla Kajaanissa sekä 2014 Kalajoella loma-asuntomessuilla. Jo pitkään olen haaveillut, että pääsisin käymään joka kesäisillä asuntomessuilla, mutta ne on aina jossain Etelä-Suomessa. Vielä en ole raaskinut messuille matkustaa, mutta joka vuosi kuitenkin selaan eri sisustuslehdet tarkkaan ja etsin ideoita omaan kotiin toteutettavaksi. Lehtiä selatessani oli hauska huomata, miten samasta tilasta, mutta eri kuvakulmista otetut kuvat, antoivat täysin erilaisen kuvan kohteesta. Joten, jos ihastuit johonkin kohteeseen, kannattaa ehdottomasti tutkia kohdetta myös muista lähteistä.

Minä kiinnitin lehdistä muutamiin asioihin huomiota. Ensinnäkin hirsitalojen suosio on kovassa nousussa. Mekin, jos rakentaisimme taloa, hirsitalo olisi oikeastaan ainoa oikea valinta. Jäin kuitenkin kaipaamaan Kuusamon hirsitalojen messukohdetta. Se olisi meidän perheen ykkösvalinta hirsitalon valinnassa ihan jo pelkästään kuusamolaisuuden vuoksi. Kohteet Villa Fortuna, HEVI kivitalo Lumitiikeri, Desingtalo Puro sekä Finnlog Hetena sykähdyttävät veistoksellisella ulkoasullaan. Kastellin Kuori 125, Kastellin Kuori 115, Duplio Tynell sekä Duplio Aalto muistuttavat taas ulkoasultaan hauskasti linnunpönttöjä. Joten messualue on varmasti ulkoapäinkin mielenkiintoinen talojen vaihtuvien ulkoasujen vuoksi.

Pitkään vallalla ollut vaalea sisustus on selvästi väistynyt ja vaalean rinnalle on tullut värejä, etenkin musta, sekä puun eri sävyt. Puuta käytetään sisustuksessa muussakin kuin huonekaluissa. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Lumitiikerin puusäleikkö portaikossa, olohuoneen seinän panelointi Dekotalo Ruudissa sekä Duplio Tynellin viimeistellyissä seinäpinnoissa, kohteiden Desingtalo Puron keittiön alakaapin rimoituksessa sekä Talo Keudan päämakuuhuoneen sängynpäädyssä.

Mustat keittiöt ovat myös edelleen suosittuja kuten Dekotalo Ruudissa, mutta niiden ohessa harmaa väri on nostanut myös suosiotaan. Puun yhdistäminen mustaan väriin tuo keittiöön lämpöä ja kodikkuutta kuten kohteessa Villa Ormax ja Jukkatalon Tuuliassa. Mustan ympärille rakennettu puinen tiskialue syvennyksineen antaa tiskialueelle kolmiulotteisen vaikutelman. Kohteista löytyy myös kaksivärisiä keittiöitä.  Esimerkiksi Villa Hiilessä on yhdistetty valkoista ja tummanharmaata. Täysin puun värisiä ja perinteisiä valkoisia keittiöitä löytyy myös jonkin verran, mutta vähenevissä määrin. Honka Huomenen sininen keittiö on piristys. 

Keittiöt ovat joko selkeästi erillään muista kodin toiminnoista tai sulautuvat muuhun kotiin huonekalumaisesti piilottaen kaikki keittiön toiminnot koko seinän peittävien kaappien taakse. Vasta suosiossa oli yläkaapittomat keittiöt, mutta nyt kaapit ulottuvat lattiasta kattoon. Aamiaiskaapit ovat suosittuja, eikä ihme, kun niiden sisään saa piilotettua kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Tasot saavat olla täysin vapaina. Liesituulettimet ovat joko näyttäviä katseen vangitsijoita kuten Talo Keudassa tai sijoitettu tasoon tai kaapistoon piiloon.

Sisustuksissa on mustan ohella käytetty muitakin värejä runsaasti. Toisaalta löytyy myös skandinaavisen vaaleita koteja, mutta myös tumman maskuliinisia sisustuksia. Näistä hyvänä esimerkkinä ovat kohteet Jämerä Salmiakki ja Kastellin Kuori 115. Salmiakin tummanpuhuvaa sisustusta piristää hauskat yksityiskohdat, kuten keltainen keittiön hana. Minun muuttuvalle mielelle tällainen erikoisuus olisi kaoottinen. Seinistä löytyy monenmoisia sävyjä, mutta myös sohvat ovat värikkäitä. Messujen varmasti värikkäin koti on BoKlok Tuusulan Tähtipolku, joka on sisustettu täysin Ikean tuotteilla.

Sisustustyyleistä skandinaavinen tyyli ja sen eri muunnelmat ovat varmasti suosituimmat sisustustyylit messukohteissa, mutta löytyy joukosta muutama helmikin. Rantamaista ja bohomaista tunnelmaa löytyy Tuusulan Metsänkuningas kerrostalon yhdestä osakkeesta. Toisessa osakkeessa on taas pohjoismaista jykevyyttä ja kolmas huokuu suomalaista järvimaisemaa. Townhouse Rokka henkii japandin minimalistisuutta ja seesteisyyttä. Toisaalta taas retroinen Pikkupolku Retro on raikas vaihtoehto. Villa Kultakoivu edustaa taas ihanaa boheemia sisustustyyliä. Ihanaa, että kaikki kodit eivät ole toistensa kopioita, vaan persoonallisiakin koteja löytyy messukohteista.

Loppuun on vielä pakko nostaa muutama kohde, jotka nostivat minun kiinnostukseni. Villa Mikaelin esteetön älykoti ja viereinen Villa Sannin koti ovat mielenkiintoisia. Villa Mikaelissa asustaa nuori mies, joka on loukkaantunut raitiovaunuonnettomuudessa ja hänelle koti edustaa elämisen ja olemisen helppoutta. Vieressä omassa kaupunkikodissaan asustelee hänen ystävänsä ja avustajansa. Keudassa taas Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän opiskelijat ovat päässeet osallistumaan talon rakentamiseen ja eri tuotteiden luomiseen. 


Itselleni mieluisin kohde lehdissä nähtyjen kuvien perusteella on Dekotalon Ruuti. Musta ja puinen ulkoasu, mustat yksityiskohdat ja käytännöllinen ja melko tavallinen pohja olisi unelmien täyttymys. Mustan keittiön saattaisin tosin vaihtaa valkoiseen ajattomuuden vuoksi. Talo olisi sellainen, jonka sisustus ei kulje mitään tiettyä kaavaa, vaan tyyliä olisi helppo muunnella mieltymysten mukaan. 


Nyt pitää hieman makustella, mitä kaikkea sitä omaan kotiin näistä ideoista lähden toteuttamaan vai lähdenkö mitään. Kaikkiin villityksiin en lähde mukaan, mutta jotain saattaa jossain vaiheessa näkyä meidänkin kodissa. Nyt ihanaa sunnuntai-iltaa kaikille ja mukavaa alkavaa viikkoa!


-Mari 


Ps. Kaikki kuvat ovat omalla kameralla otettuja näiden kuvassa olevien lehtien sivuilta. 




2 kommenttia:

  1. Olipa kattava pläjäys! Säilytä lehdet, tutustun tarkemmin, kun tavataan!

    VastaaPoista