lauantai 17. elokuuta 2019

Ihana, kamala arki!

Kaksi viikkoa työ- ja päiväkotiarkea on takana ja tuntuu siltä, että kesälomasta on oikeasti pidempi aika. Töissä on ollut paljon uuden opettelua ja päivät kuluvat siivillä. Illat kuluvatkin lähinnä kotitöitä tehden tai sohvalla maaten. En ole paljonkaan sosiaalista elämää ehtinyt viettämään. 


Olen kovasti miettinyt, miten arjesta saisi vähemmän väsyttävää ja ettei arki kuluisi täysin viikonloppua odottaen. Välillä joku luettu niksi siirtyykin suoraan käytäntöön, mutta useimmiten hyvät ideat jäävät täysin suunnittelun asteelle. Tässä muutama oivallus, jotka meidän perheessä on joko käytössä tai pitäisi ottaa käyttöön:


1.Päivällisten ennakkosuunnittelu


Meidän pitäisi ehdottomasti suunnitella viikonloppuna jo arkipäivien päivälliset ja käydä ruokakaupassa arkena harvemmin. Mikään ei ole melkein ärsyttävämpää kuin mennä neljän jälkeen ruokakauppaan kahden nälkäisen lapsen kanssa. Tällöin tulee helposti ostettua nopeaa ja ei niin terveellistä einesruokaa ja kaiken maailman heräteostoksia. Rahaakin kuluu enemmän, kun käy useammin kaupassa. Eikä varmaan tarvitse edes mainita äidin ja lasten kiukkukohtauksia viimeistään kassalla. Arkipäivien ruokien ei loppujen lopuksi tarvitse kummoista olla, mutta terveellisyyteen ja puhtauteen haluaisin kiinnittää enemmän huomiota. Viikonloppuna voi sitten tehdä vähän parempaa ruokaa. 


2. Siivous


Ennen näitä pienempien olemassaoloa ruukasin pitää viikossa yhden siivouspäivän, joka oli lapsuudenkodistani tuttu rutiini. Perjantaina töiden jälkeen kotona riehui hurrikaani, joka pahantuulisena käskytti muita osallistumaan viikkosiivoukseen. Sen jälkeen sai kuusi päivää elää melkein kuin pellossa. Nykyään pyrin delegoimaan siivoushommia muillekin perheenjäsenille enkä tee yksin kaikkea. Olen myös pyrkinyt joka päivä tekemään jotain pientä edes puolen tunnin ajan, jotta koti ei olisi missään vaiheessa täysi kaaos. Välillä kyllä mielessä käy ulkopuolisen siivoojan palkkaaminen, mutta arkemme ei niin hektistä ole ettemme itse ehtisi selvitä perussiivouksesta. Haluan myös opettaa lapsilleni, että heidän on osallistuttava yhteisiin kotitöihin ja opittava kantamaan oma vastuunsa yhteisestä siisteydestä. On muuten hirveän kätevää, kun itse on kuoleman väsynyt ja pitäisi siivota keittiö, että perheestä löytyy teinari, jota voi käskyttää tekemään äitiä väsyttävät kotityöt. Ja jos ei meinaa tulla siistiä, niin aina voi uhkailla, että en maksa viikko-tai kuukausirahaa. :)


Olen myös karsinut tavaroita ja yritän keksiä jokaiselle tavaralle oman paikan, jotta siivoaminen olisi nopeampaa ja helpompaa. Aamulla olisi kyllä kiva herätä, jos kaikki tavarat ja lelut olisi siivottu pois jaloista. Tähän pitäisi kyllä vielä enemmän kiinnittää huomiota. Ehkä meidän neljävuotias alkaa taas keräämään reippausmerkkejä lelujen siivouksella. :)


3. Pyykinpesu


Viisihenkisessä perheessä pyykkiä kertyy kohtuullisesti, vaikka meillä ei joka päivä moneen otteeseen vaatteita vaihdetakaan. Meillä pyörii joka päivä pyykkikone. Inhoan suuria pyykkivuoria. Laitankin pyykkikoneen automaattisesti pyörimään heti, kun tulen töistä kotiin. Osan vaatteista nostan kuivumaan telineeseen ja osa kuivuu talvella kuivurissa. Meillä on kuivaava pesukone, joka on kyllä pienessä tilassa loistava. Samalla viikkaan kuivat pyykit kaappeihin. Harvoin puhtaat pyykit jäävät lojumaan mihinkään, koska niille ei ole suunniteltu muuta paikkaa kuin kaappi. 


4. Rentoutuminen ja oma aika


Myönnän rehellisesti, että Pikku Kakkosen ajan makaan yleensä sohvalla ja sometan. Se on minun pieni hengähdystaukoni päivällisen, kotitöiden ja lasten viihdyttämisen välillä. Meidän lapsilla ei vielä ole virallisia  harrastuksia, joten heitä ei tarvitse kuljetella illalla mihinkään. 


Lähinnä minun pitäisi saada itseni illalla ulos ja liikkumaan, ettei ihan laiskistuisi. Omien harrastusten toteuttaminen, on se sitten kodin järjestelyä tai uusien projektien miettimistä tai hikilenkki luonnossa, tuo minulle henkistä pääomaa arjen pyöritykseen. Ja onhan tämä blogin kirjoittaminenkin eräänlainen harrastus, jossa pääsen purkamaan ajatuksiani ”paperille.


Onko sinulla jotain omia, hyväksi koettuja pieniä tai suuria keinoja ja vinkkejä, joilla jaksat ja selviät arjen pyörityksessä?


Ihanaa viikonloppua kaikille!
-Mari









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti