lauantai 24. elokuuta 2019

Kierrätetyillä vaatteilla tähän syksyyn

Olen mielestäni kohtuullisen kova kirpputoreilla kävijä. Paikallisilla livekirppiksillä tulee käytyä säännöllisen epäsäännöllisesti. Tori.fi ja Facebookin erilaiset kirppisryhmät ovat tulleet vuosien saatossa aika tutuiksi.


Muistelisin, että ensimmäisiin Facebookin kirppisryhmiin liityin melkein kuusi vuotta sitten, kun hoksasin kuinka paljon rahaa säästää ostamalla vauvan tarvikkeita ja vaatteita käytettynä. Olen ostanut paikallisista ryhmistä paljon huonekaluja, sisustustekstiilejä, itselleni sekä lapsille vaatteita, kenkiä ja asusteita. Jonkun verran olen ostanut myös koko Suomessa vaikuttavissa kirppisryhmistä lähinnä lastenvaatteita. Paras ostos on varmasti muutamalla kympillä ostettu iltapuku sekä korkokengät meidän neidille kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. 


Tämän kuuden vuoden aikana minulle ei vielä kertaakaan ole sattunut eteen huijaria, joka olisi vienyt rahani. Näitä aina silloin tällöin tulee ilmi kirppisryhmien keskusteluissa. Yleensä, kun meillä tulee tarve tai tiedän, että esimerkiksi ensi talveksi pitää keskimmäiselle ostaa uusi toppapuku, alan säännöllisesti selaamaan kirppisryhmiä. Heti, kun sopiva osuu kohdalle ostan sen samantien. Ostaminen on kohtuullisen helppoa, mutta myyminen onkin sitten toinen juttu. 


Julkisuudesta tutut av, yv, varaan kaverin puolesta ym. kaupantekovitsit ovat täyttä totta. Myyjänä saa kytätä ilmoituksia, vastata kysymyksiin ja tinkausyrityksiin, mittailla vaatteita ja kuvata vaatteiden kuntoa piirun tarkasti. Kun ostopäätös ostajalta lopulta tulee, alkaa hakemisen sopiminen, rahojen kyttääminen tililtä ja postittamisen vaiva. Liian usein on tullut myös ohareita, jolloin ostajaa ei olekaan kuulunut tai hän ei ole jostain syystä vastannut enää viesteihin. Tämä on huijauksien lisäksi näiden Facebook-kirppareiden huono puoli. Paikallisista ryhmistä ostaminen on turvallisempaa, koska silloin pääsee henkilökohtaisesti katsomaan varaamansa tuotteen kunnon eikä postista tule ikäviä yllätyksiä. Olen kuullut juttuja, jolloin vaate ei olekaan vastannut kuvausta ollenkaan ja kaupan purku näissä tilanteissa on todella työlästä ja vie turhaa energiaa.


Tosin ostan myös vaatteita uutenakin. Varsinkin meidän kohta 5-vuotiaalle remuajalle ei tahdo löytyä hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita. Häneltä siirränkin sitten pienet ja hyväkuntoiset vaatteet ja kengät odottamaan pikkuveljeä, joka välillä näyttää hauskasti isoveljen kopiolta. 


Syy, miksi ylipäätään kannatan tuotteiden ostamista käytettynä, on ekologisuus. Jos vaate on edelleen käyttökelpoinen ja siisti, miksei sitä voisi laittaa eteenpäin, jos alkuperäinen käyttäjä ei sitä jostain syystä enää tarvitse. Maailmanlaajuinen vaatteiden tuotanto on lisääntynyt hurjasti viimeisen 15 vuoden aikana ja samalla vaatteiden käyttöikä on merkittävästi vähentynyt. Syynä voi olla niin kutsuttu pikamuoti, jolloin muutama kuukausi sitten ostettu vaate koetaan olevan epämuodikas muutaman kuukauden käytön jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten kaappeihin jää järkyttävä määrä vaatteita, joita ei enää käytetä. 
Keskimääräisesti suomalainen tuottaa tekstiilijätettä vuosittain n. 13 kiloa, josta kierrätykseen menee tällä hetkellä vain 3 kiloa ja loput 10 kiloa päätyvät sekajätteen mukana polttoon. Tilanne on ympäristön kannalta kestämätön ja huolestuttava.


Tänä syksynä meidän perhe, jopa isäihminen, joka inhoaa vaatekaupoissa kiertelyä, on löytänyt Rekki-verkkokaupan, jossa myydään käytettyjä vaatteita, kenkiä ja asusteita naisille, miehille ja lapsille. Meille on kotiutunut sieltä miehelle kolmet farkut, minulle työvaatteita sekä hieman parempi mekko ja tyttärelle muutama paita. Koen Rekistä ostamisen huomattavasti turvallisemmaksi kuin esimerkiksi Tori.fistä tai Facebookin valtakunnallisista kirppisryhmistä. Rekin tuotteiden kunto on tarkastettu ja hyväksytty. Meille tulleet tuotteet ovat olleet kuin uusia. Jokaisen tuotteen myynti-ilmoituksesta löytyy myös mitat, joten hutiostoksia tulee varmasti tehtyä harvemmin, jos vaan viittii nähdä vaivaa oman vartalon mittaamiseen. 


Rekin verkkokauppa toimii kuin mikä tahansa muu verkkokauppa, jossa pystyy valitsemaan haluamansa koon, värin ja tuotetyypin. Maksaminen onnistuu helposti vaikka Mobilepayllä tai verkkopankin kautta. Tuotteet ovat huomattavasti halvempia kuin uutena ostettuna. Rahaa ja luontoa säästyy. Tuotteet ovat tulleet Matkahuoltoon muutamassa arkipäivässä paperipussiin pakattuna ja mukana on ollut mukava henkilökohtainen viesti tuotteiden pakkaajalta, jolloin tulee tunne, että minut on huomioitu henkilökohtaisesti.


Jos tuotteita haluaa myydä Rekki-verkkokaupassa on syytä ensin tarkistaa Rekin brändilista. He ottavat myyntiin ainoastaan sellaisia tuotteita, jotka on myös ns. helppo myydä eteenpäin. Tuotteiden tulee olla myös oikeasti hyväkuntoisia eivätkä saa tuoksua voimakkaasti millekään. Myyminen kuulostaa ohjeiden mukaan helpolta, joten jossain vaiheessa saatan käyttää Rekkiä myös vaatteiden myymistarkoituksessa.


Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Rekin valikoimaan. Saatat yllättyä positiivisesti, kun vähemmällä rahamäärällä saatkin useamman tuotteen. Muistetaan kuitenkin, että ei osteta ostamisen ilosta vaan oikeasti tarpeeseen. :)
-Mari


Ps. Kuvissa on Rekistä tilatut Espiritin harmaa neule ja sininen mekko, edc:n raitaneule, Papun siili-collegetakki sekä Noomin paksu villatakki. Ruskea nahkalaukku sekä valkoiset Converset, ovat kirppislöytöjä muutaman vuoden takaa. Näillä asukokonaisuuksilla ja niiden muunnelmilla sekä muutamalla muulla luottovaatteella mennään tämä syksy. :)














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti