keskiviikko 21. elokuuta 2019

Tervetuloa meille!

Sanotaan, että eteinen on kodin käyntikortti. Pienen kodin ja ennen kaikkea lapsiperheen suurin murheenkryyni on kuitenkin usein liian pieni eteinen ja sen huonot säilytystilat ja siitä aiheutuva sekasortoinen tunnelma. 

Kesällä meilläkin eteinen oli vielä ahdas ja aikamoinen kaaos, kun vaunut veivät eteisestä todella suuren tilan. Mutta nyt niistä on päästy eroon ja pääsin hieman uudistamaan eteisen ilmettä. Säilytystilaa ei muutoksen myötä kuitenkaan lisää tarvittu, koska ideana on, että eteisessä säilytetään vain juuri sen kauden kamppeet ja ennen kaikkea käytössä olevat ulkovaatteet. Käyn yleensä keväällä ja syksyllä kaikki pipot ja hanskat ym. läpi ja heitän kierrätykseen kaiken meille tarpeettoman. 

Olen pyrkinyt jo muutaman vuoden pitämään eteisen säilytystilat ja -paikat samoina. Kukaan ei voi oppia uusia säilytyspaikkoja, jos niitä koko ajan muuttelee. Olen huomannut, että hyvän säilytyksen ydin on antaa aikaa muille perheenjäsenille oppia löytämään omille tavaroilleen oikeat paikat. Se säästää myös minun hermoja pitkässä juoksussa. 

Meille tullaan sisälle pieneen tuulikaappiin, johon olen ripustanut patterin päälle muutaman naulakon lasten ulkovaatteille sekä perinteisen pikkupyykille tarkoitetun pyykkitelineen hanskojen, pipojen ja kaulureiden kuivausta varten. Pyykkiteline ei todellakaan hivele esteetikon silmää, mutta nyt mennään käytännöllisyys edellä. Pieninkin yltää laittamaan takkinsa ja housunsa apina-naulakkoon roikkumaan, mikäli vain vielä muistaisi sen tehdä. :) Yleensä se olen minä joka kamppeet laittaa kuivumaan. Talvella haalarit vievät hieman enemmän tilaa, joten niitä kuivatellaan tarpeen mukaan kylppärissä.

Peilikaapista löytyy Ikean valikoimasta poistunut Antonius-korihylly, jossa on jokaiselle perheenjäsenelle oma kori asusteita varten. Korihyllyn yläpuolella olevassa kangaskorissa on kauppakassit valmiina napattavaksi kauppaan lähtiessä. Ylhäällä on vanha hattuhylly naulakoineen ja vaatetankoineen. Hattuhyllyllä odottelee tällä hetkellä pojille syksyn ja talven kengät. Matalimpia kenkiä sekä lasten kenkiä säilytetään Ikean Skubb-lokerikossa ja saappaita, lenkkikenkiä sekä nilkkureita alaosassa ritilän päällä. Kesällä kenkiä on selvästi enemmän eteisessä kuin talvella, mutta talvella kengät vievät enemmän tilaa. Aikuisten takit roikkuvat hengarissa kaapin toisessa reunassa. Aktiivisemmassa käytössä olevat takit ja ulkoiluhousut jäävät usein seinänaulakkoon roikkumaan. Välillä olen miettinyt seinänaulakon poistamista, mutta luulen, että takit eivät kuitenkaan kaappiin ja hengariin eksy vaan täyttäisivät sitten joko tuulikaapin pikkunaulakkoa tai lojuisivat milloin missäkin. Ajatuksen tasolla on vaihtaa seinänaulakko hieman modernimpaan muotoon lähiaikoina. Katsotaan löydänkö jotain valmista vai tuunaanko sen itse.

Eteisessä on ollut vuosien saatossa jos jonkinlaista istumapaikkaa, mutta nyt löysin Vekeltä täydellisesti sopivan pitkän penkin päätyseinälle. Penkille voi istahtaa laittamaan kenkiä tai säilyttää päivittäisessä käytössä olevia reppuja ja laukkuja. Niitä nimittäin viisihenkisessä perheessä riittää… Penkin alle löysin varastosta vanhan kangaskorin pyöräilykypäriä varten. Nekin kun tuppaavat usein lojumaan joko lattialla tai naulakossa viemässä tilaa.

Eteisen ja olohuoneen väliselle kapealle käytävälle olemme sijoittaneet kaksi Ikean Billy-kirjahyllyä vierekkäin. Billy-sarja on kyllä loistava pienen kodin säilytysjärjestelmä kapeudensa ansiosta. Kaapista löytyy mm. aurinkolasit, heijastimia, kynttilöitä, askartelu-ja piirustustarvikkeita ym. pientä sälää. Ovien ansiosta ne pysyvät mukavasti poissa silmistä ja poissa mielestä. Tarpeellisia tarvikkeita, mutta niiden ei tarvitse olla näkyvillä. Kaappien taso toimii myös loistavana laskutasona mm. posteille, vaikka välillä tasolle tuntuu kertyvän kaikenlaista turhaakin.

Ainoa, mitä oikeastaan kaipaan meidän eteiseen, on paikka säilyttää ja kuivata hikisiä lenkki-ja hiihtovaatteita. En halua, että hikivaatteet ovat ensimmäisenä vastassa, kun tulee kotiin, vaan haluaisin ne johonkin muualle kuivumaan. Ja se muu paikka on meillä tällä hetkellä yläkerran aulan kaide, mutta sekään ei ole optimaalisin paikka hajuhaittoineen. Kesällä treenivaatteet on helppo kuivattaa parvekkeella ja sieltä viedä pesukoneeseen, mutta talvella se ei oikein käy. Pitääkin alkaa miettimään tätä asiaa vielä uudestaan. Mietintämyssyyn pitää myös laittaa eteisen valaistus. Valoisa eteinen on paljon kutsuvampi ja käytännöllisempi kuin hämärä koppero. 

Mukavaa loppuviikkoa kaikille! 
-Mari









2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus!!😊 Mistä olet löytänyt nuo patterilla olevat säilytys koukut? Kätevät! Pitää meillekin ostaa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muistaakseni olen löytänyt ne kirpparilta. ☺️

      Poista